Visualitzacions

Les visualitzacions de cada àrea de despesa responen a vàries preguntes clau. Són les qüestions que fan de guia en un mar de partides i dades que són uns pressupostos

Serveis bàsics

T’has plantejat mai quant gasta un ajuntament en seguretat, enllumenat públic, subministrament d’aigua, neteja de carrers o recollida d’escombraries? Aquí te’n podràs fer una idea i també descobriràs com ha evolucionat la despesa en serveis socials o què gasta un municipi en els considerats béns preferents que han de millorar la qualitat de vida dels ciutadans: sanitat, educació, cultura i esports. Quin d’aquests s’ha retallat més degut a la crisi?

Treballadors públics

Funcionaris, personal laboral, càrrecs de confiança i polítics electes. Són els diferents treballadors públics de tot consistori. Les retribucions bàsiques, els complements i incentius, les dietes i els pagaments a la seguretat social suposen, a vegades, fins a un 50% de totes les despeses d’un ajuntament. Quant cobren els alcaldes? S’han rebaixat el sou els polítics els darrers anys? Quin tipus de treballador públic és el que engloba una major despesa?

Deute

Els vuit ajuntaments menorquins acumulen un deute de 67 milions d’euros. Ciutadella i Maó, setè i vuitè més endeutats de les Balears, passen dels 20 milions cadascun. És el resultat de les elevades inversions que es van fer en temps de bonança. Quin municipi té un deute major per habitant? Aquí trobaràs la resposta a aquesta qüestió, descobriràs com ha crescut el deute viu des del 2008 i veuràs què han de pagar cada any els consistoris en concepte d’interessos i amortitzacions. Només una dada: Ciutadella va pagar 400.000 euros de deute el 2006. Enguany en pagarà 4 milions.

Inversions

El capítol 6 de despeses, les inversions reals, és un dels que més ha baixat en picat. Fa 10 anys, els ajuntaments menorquins van invertir 23 milions d’euros en nous terrenys i infraestructures. Avui tenen previst invertir-ne només 8 i bona part d’aquests diners hauran de fer front a les indemnitzacions per expropiacions. El fet de tenir molt menys ingressos i un deute molt més elevat els impedeix invertir com ho feien abans. Però la qüestió clau no és que avui es pugui invertir poc; és si en el seu moment calia haver invertit tant.